Welke verschillende soorten hypotheken zijn er eigenlijk? Je hoort zoveel verschillende verhalen over hypotheken. Er zijn namelijk ook veel verschillende soorten hypotheken. In dit artikel gaan wij de belangrijkste soorten hypotheken beter bekijken zodat je een idee krijgt van de voor- en nadelen.
Bankspaar / Spaarhypotheek
Als eerste bekijken wij de spaarhypotheek. Als je voor deze hypotheek kiest van ga je het hypotheek bedrag bij elkaar sparen. Stel dat je 160.000 euro hebt geleend, dan wordt er een spaarrekening geopend en elke maand wordt daar een bepaald bedrag op gestort. Meestal is de looptijd 30 jaar. Na die 30 jaar heb je het volledige hypotheekbedrag bij elkaar gespaard.
De voordelen van een spaarhypotheek:
– Zekerheid is een groot voordeel. Omdat je spaart weet je zeker dat aan het einde van de rit het volledige bedrag bij elkaar gespaard is.
– Belastingvrij sparen. Als je een ‘gewone’ spaarrekening hebt met veel geld erop, dan moet je daar belasting over betalen. In combinatie met een hypotheek geld deze regel niet.
– Maximaal fiscaal voordeel. Er wordt niets afgelost op het hypotheekbedrag. De renteaftrek is elk jaar weer een groot voordeel.
Nadelen van een spaarhypotheek:
– Vast aan één hypotheekverstrekker. De spaarrekening is ingeregeld bij één bank.
Aflossingsvrije hypotheek
De naam van de hypotheekvorm zegt het eigenlijk al, aflossingsvrij. Met deze hypotheekvorm los je niks af. Je betaalt alleen maar rente. Aan het eind van de rit hoop je dat de woning meer waard geworden is waardoor je het huis met winst kunt verkopen.
Voordelen aflossingsvrije hypotheek:
– Relatief lage maandlast, in vergelijk met andere hypotheekvormen ben je per maand weinig kwijt. Je betaalt alleen maar rente. Je hoeft dus geen geld in te leggen dat gespaard wordt bijvoorbeeld.
– Maximale fiscale aftrek
– De bruto en netto kosten blijven gelijk. Geen verassingen dus tijdens de looptijd.
Nadelen aflossingsvrije hypotheek:
– Er wordt niks opgebouwd omdat er alleen maar rente betaalt wordt.
– Geen financiële zekerheid voor nabestaanden bij overlijden. Dit kan echter wel opgelost worden met een overlijdensrisicoverzekering.
Beleggingshypotheek
Wat is een beleggingshypotheek? Bij deze hypotheekvorm wordt je inleg belegt in beleggingsfondsen. Je kunt zelf bepalen waar je het geld in wilt beleggen. Deze hypotheekvorm is wel riskant, omdat je nooit weet wat de beurs gaat doen in de toekomst. Als de beurst instort, dan kun je een groot probleem hebben. Je kunt zelf bepalen of je op safe speelt of dat je meer risico neemt. Zo kun je ervoor kiezen om in ‘veilige obligaties’ te gaan beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in aandelen. Dit tweede is een groter risico.
Voordelen beleggingshypotheek
– Winst kan groot zijn bij goede belegging
– Maximaal fiscaal voordeel
Nadelen beleggingshypotheek
– Winst kan weinig zijn bij verkeerde belegging of bij instorten van beurs
Hybride hypotheek
Deze hypotheekvorm wordt ook wel de combinatiehypotheek genoemd. Je gaat namelijk twee hypotheekvormen samen voegen. Het is een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek
Voordelen hybride hypotheek:
– Meer zekerheid dan bij een beleggingshypotheek
– Tussentijd schakelen tussen sparen of beleggen
Nadelen hybride hypotheek:
– Geen volledige zekerheid over het kapitaal dat wordt opgebouwd
Je hebt nu kunnen lezen wat de belangrijkste hypotheekvormen zijn. Indien je meer informatie wilt over een bepaalde hypotheekvorm kun je het beste een persoonlijke afspraak maken met een Nederlandse bank. De bank kan je alles vertellen over de hypotheekvorm. Ook kunnen zij je adviseren voor de voor- en nadelen van een bepaalde vorm. Je kunt dan zelf bepalen of de hypotheekvorm iets voor je is of dat je toch naar een andere soort hypotheek moet gaan kijken. Wij wensen je in ieder geval veel succes bij het vinden van een hypotheek die bij je past. Je sluit een hypotheek niet voor 1 of 2 jaar af, maar meestal voor de rest van je leven. Denk er dus goed over na!