Een hypotheek is een lening die bij een hypotheekverstrekker aangevraagd kan worden voor het financieren van het kopen van een woning of pand. De hypothecaire lening zorgt er voor dat de drempel van het kopen van een eigen woning voor Nederlanders een stuk lager is, omdat men niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen voor de financiering van het kopen van een huis. Bij een lening wordt er door de hypotheekverstrekker een bedrag geleend dat vaak gelijk staat aan de waarde van de woning. De hypotheek moet dan in de van te voren afgesproken looptijd afbetaald worden door de hypotheekaanvrager. Dit zal maandelijks moeten gebeuren. De huiseigenaar moet over dit bedrag ook jaarlijks de hypotheekrente betalen.
Een hypotheek afsluiten voor een woning kost vak wat tijd, omdat er gekeken moet worden welke hypotheek het beste afgesloten kan worden voor de woning. Er zijn namelijk een aantal soorten hypotheekvormen waarbij de voorwaarden en kosten veelal verschillen waardoor het dus loont om te kijken welke hypotheek het beste afgesloten kan worden voor bepaalde situaties.
Het bedrag dat een hypotheekverstrekker zal verstrekker aan een huiseigenaar zal berekend worden door een aantal factoren. Allereerst wordt er gekeken naar de waarde van de woning en de staat van de woning. Het krediet van de hypotheek zal 75%, 100% of 125% van de executiewaarde zijn. De executiewaarde is de waarde van de woning op het moment van het afsluiten van een hypotheek. 75% van de executiewaarde zal verstrekt worden aan huiseigenaren die zelf een deel van de koopprijs kunnen betalen en dus geen volledige financiering nodig hebben. 100% van de executiewaarde zal verstrekt worden wanneer de woning in goede staat is en de huiseigenaren geen vorm van financiering voor de woning nodig hebben. 125% van de executiewaarde wordt verstrekt wanneer de staat van het huis op dat moment nog niet goed genoeg is om het huis woonbaar te laten zijn. Er wordt 25% extra hypotheek verstrekt om het huis te kunnen verbouwen, zodat de woning na de verbouwing bewoonbaar zal zijn.
De verschillende vormen van hypotheek brengen verschillende voorwarden en prijzen met zich mee. Daarnaast zijn bepaalde situaties uitgesloten van bepaalde hypotheekvormen waardoor er dus altijd goed gekeken moet worden of een bepaalde hypotheekvorm wel afgesloten kan worden voor de betreffende situatie en woning en of deze hypotheek wel rendabel genoeg is voor de woning. Een aflossingsvrije hypotheek is een goede hypotheek voor huiseigenaren met een lichaam inkomen die het huis als onderpand voor de hypotheekverstrekker willen stellen. Hierbij hoeft er maandelijks slechts een klein bedrag aan hypotheekrente betaald te worden aan de hypotheekverstrekker. Hierdoor zal de huiseigenaar nooit het bedrag van de woning aflossen, omdat er geen aflossingsbedrag betaald wordt. Wanneer de huiseigenaar de hypotheekrente niet meer kan betalen dan zal deze het huis uitgezet worden door de hypotheekverstrekker en zal de hypotheekverstrekker het huis in het bezit hebben kunnen verkopen. Een beleggingshypotheek is een hypotheek waarbij het bedrag aan hypotheek in beleggingsfondsen gestopt wordt. Hierdoor kan er aan het eind van de looptijd een groot deel of kan de gehele hypotheek afgelost worden wanneer er genoeg winst is gemaakt met deze beleggingen. Hierbij is er wel het risico dat de beleggingen niet goed gaan waardoor de hypotheek niet afgelost kan worden aan het eind van de looptijd.
Het bedrag dat geleend wordt door de hypotheekverstrekker dient terugbetaald te worden in een bepaalde tijd. Dit wordt de looptijd genoemd. De looptijd van een hypotheek is over het algemeen 30 jaar, maar bij sommige hypotheken kan het voorkomen dat deze een kortere looptijd hebben. Aan het eind van de looptijd moet het volledig geleende bedrag afbetaald worden en moet ook alle hypotheekrente hiervoor betaald worden.
Een hypotheek kan bij verschillende hypotheekverstrekkers afgesloten worden. In Nederland zijn er tientallen aanbieders van hypotheken. De Hypotheker is een bekende hypotheekverstrekker. Deze biedt voor veel huiseigenaren goede hypotheken met goede voorwaarden, zodat deze de hypotheek maandelijks wel kunnen financieren. De Hypotheker kijkt naar de waarde van het huis en het inkomen van de huiseigenaar en baseert daarop de hoogte van de hypotheek, de hypotheekrente en de looptijd van de hypotheek. Hierdoor zal al snel duidelijk zijn wat er per maand betaald moet worden aan hypotheek en hypotheekrente.
De laatste jaren spelen ook steeds meer banken in op de vraag naar een hypotheek. De Rabobank biedt al tijden hypotheken aan. De Rabobank kijkt goed naar alle gegevens van de hypotheekaanvrager en zorgt er voor dat er een scherpe hypotheekrente aangeboden kan worden aan de hypotheekaanvragers. Daarnaast kijkt de Rabobank ook naar de mogelijkheden van de woning en baseert hier de hoogte van de hypotheek op, zodat een woning waar het één en ander verbouwd moet worden ook goed gefinancierd zal kunnen worden.