Groen lenen houdt in dat je leent met het doel om energiebesparende kosten te maken. Dit kan gaan om verbouwingen waarbij je naar een passieve woning streeft, betere isolatie, maar ook zonnepanelen en zonneboilers vallen onder de maatregel waarbij groen krediet van toepassing is. Groen lenen is in de eerste plaats in het leven geroepen om het economisch herstel te bevorderen. Het is dan ook een tijdelijke maatregel die eindigt op 31 december 2011. Wil je er nog gebruik van maken, dan wordt het hoog tijd om de nodige stappen te ondernemen. Daarnaast zijn er nog enkele andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor een groene lening.
Eerst en vooral dient het ontleende bedrag dat volledig besteed zal worden aan de energiebesparende werken minimum 1250 euro te bedragen en maximum 15000 euro per ontlener, per woning en per kalenderjaar. Ook moet de ontlener eigenaar of geregistreerd huurder zijn van de woning waar de kosten worden uitgevoerd. Alle kosten moeten bewezen kunnen worden door middel van offertes voor de lening wordt toegekend. Nadien moeten ze bij controle bewezen kunnen worden door effectieve facturen.
Deze regels zijn noodzakelijk omdat dit soort groene leningen heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo krijg je een intrestvoordeel van 1,5 procent en kun je daarnaast nog eens genieten van een behoorlijke belastingvermindering. Praktisch gezien komt het erop neer dat een groot deel van je investering volledig gerecupereerd wordt op die manier. Groen lenen is dus niet enkel goed voor het milieu, ook je portemonnee wordt er beter van.