Je hoort deze term best wel vaak, een aflossingsvrije hypotheek. Maar wat betekent dit precies? In dit artikel zullen we bekijken wat een aflossingsvrije hypotheek nu eigenlijk is en wat het verschil is met een spaarhypotheek bijvoorbeeld. Allereerst bekijken we de aflossingsvrije constructie en vervolgens bekijken we de spaarhypotheek.
Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Tegenwoordig is het wel een stuk lastiger om een volledige aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je namelijk niks af. Dit behoeft wat meer uitleg. Een hypotheek is een groot geldbedrag dat je als het ware leent voor een huis. Dit kan bijvoorbeeld 250.000 euro zijn. Meestal wordt een hypotheek afgesloten voor 30 jaar. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt dan betaal je in deze 30 jaar niks van de 250.000 euro. Je betaalt alleen rente over dit bedrag. Na 30 jaar heb je nog steeds een schuld van 250.000 euro. Vaak gaan mensen met zo’n hypotheek het huis verbouwen, uitbreiden of opknappen. Hierdoor wordt het huis meer waard. De prijzen stijgen natuurlijk ook door de inflatie. Je kunt je huis na 30 jaar misschien voor 490.000 euro verkopen. Je moet het echt hebben van de winst na 30 jaar. Een groot voordeel van de aflossingsvrije hypotheek zijn de lage maandlasten in vergelijking met een spaarhypotheek waar we zo naar zullen kijken. Je betaalt alleen de rente en je spaart niks, dit scheelt geld.
Een spaarhypotheek is heel anders dan een aflossingsvrije hypotheek. Je spaart het hypotheekbedrag namelijk bij elkaar. In 30 jaar spaar je 250.000 euro. Elke betaalt je rente, net als bij de aflossingsvrije hypotheek. Maar je spaart ook elke maand een geldbedrag. Dit gaat naar een spaarrekening. Het grote voordeel hiervan is dat je ook rente ontvangt over het gespaarde geld. Een ander voordeel is dat je na 30 jaar het volledige bedrag hebt afgelost, in dit voorbeeld 250.000 euro. Als je het huis kunt verkopen voor 450.000 euro, dan heb je allereerst al 200.000 winst en je hebt ook je volledige hypotheek afgelost, dus in totaal heb je 450.000 euro winst. Het nadeel van een volledige spaarhypotheek is de hoge maandlast in vergelijking met de aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt niet alleen maar rente, maar je betaalt ook elke maand een x bedrag dat naar de spaarrekening toe gaat.
Er bestaat ook nog zoiets als 50/50. In dat geval is een deel aflossingsvrij en een ander deel spaar. Je lost van bijvoorbeeld 125.000 euro af van de 250.000. Het andere deel is aflossingsvrij. Hierdoor los je toch een deel af, maar heb je niet hele hoge maandlasten. Voor zo’n hypotheek kiezen de meeste mensen.
Wij hopen dat je door dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de term aflossingsvrij. Indien je er nog niet helemaal uit hebt welke hypotheek je moet afsluiten raden wij je aan eens contact op te nemen met een Nederlandse bank. Je kunt door geïnformeerd worden over de mogelijkheden. De bank kan dan kijken welke hypotheekvorm het beste bij je past.